Verbinding, levendig, kleurrijk, echt. Vier belangrijke woorden als je het over mij, en dus ook over mijn werk hebt. Ik heb lang getwijfeld of ik de creatieve kant op wilde of iets met mensen wilde doen: in fotografie vond ik beide. Iemand fotograferen gaat voor mij verder dan alleen een mooi plaatje maken, ik wil je leren kennen en het allermooiste in je naar boven halen. Hierdoor ben ik altijd betrokken bij de mensen met wie ik werk, en sta ik soms zelfs een traantje weg te pinken op een bruiloft. Het liefst ga ik met elke klant een avondje borrelen om het uitgebreid te hebben over wie je bent, wat je drijft en waar je energie van krijgt. Daar krijg ik namelijk energie van, energie om weer te vertalen naar foto’s die écht laten zien wie jij bent.

“I love my job,” zeg ik heel vaak. En dat meen ik, ik hou ontzettend veel van fotograferen en van mensen. Het is een kwetsbaar ding, het is liefdewerk. Elke keer weer ontstaat er een band met de mensen die ik voor me heb. Soms maar kort, soms voor veel langere tijd. Je geeft je bloot aan mij en dat vind ik mooi, dat raakt me. Ik hou ervan om vast te leggen wat het allerbelangrijkste is: liefde. Het verwelkomen van een nieuw hoofdstuk in je leven of soms juist helpen bij het afsluiten ervan, maar altijd met liefde in de hoofdrol. Met ‘dit is wie ik echt ben’ als leidraad. Het leven kent hoge bergen en diepe dalen, en dwars door alles heen loop en leef ik een paar passen mee, omdat woorden soms niet genoeg zijn. Soms een beetje aan de zijlijn, soms heel dicht bij de kern, maar altijd met liefde en warmte.

Tot snel,

handtekening-klein

Foto’s: linksboven Esmée Franken / midden Julia d’Ailly / rechtsonder Amanda Drost

F.A.Q.

Hoe ben je fotografe geworden?
Toen ik 11 was begon ik met een compactcamera foto’s te maken van onze paarden en toen ik steeds meer andere onderwerpen ging fotograferen ontdekte ik hoe leuk ik het vond. Ik kocht steeds betere camera’s door de tijd heen en ben mezelf alles gaan aanleren. Op mijn 17e fotografeerde ik voor het eerst een bruiloft en op mijn 19e registreerde ik me bij de Kamer van Koophandel. In de eerste jaren had ik er bijbaantjes naast voor 2 dagen in de week, maar inmiddels mag ik mezelf al een paar jaar fulltime fotografe noemen!

Hoeveel bruiloften fotografeer je per jaar?
Ongeveer 20 tot maximaal 25 per jaar. Meer bruiloften neem ik niet aan, omdat ik me volledig wil inzetten om elke bruiloft naar mijn beste kunnen te fotograferen. Als ik er elke week 3 zou doen, zou ik dat denk ik niet kunnen. Daarnaast vind ik het heel erg leuk om naast het vastleggen van bruiloften nog meer te fotograferen, zoals portretten, loveshoots, familiesessies en allerlei andere dingen.

Wat doe je naast fotograferen nog meer?
Ik vind het heerlijk om op allerlei manieren creatief bezig te zijn; schrijven, illustreren, ontwerpen… Zo denk ik wel eens creatief mee voor het design van een website en ontwierp ik laatst prints voor een t-shirt lijn. Ook schrijf ik wel eens wat, reis ik graag, lees ik heel wat boeken per jaar en hang ik graag samen met mijn man op de bank om series te kijken. Omdat ik gek op de natuur ben, ben ik ook daar veel te vinden, samen met onze hond Roos.

Welke camera moet ik kopen?
Daar kan ik je geen kant en klaar antwoord op geven, maar ik schreef er wel dit artikel over. Hopelijk heb je daar iets aan!

Ik studeer fotografie, kan ik bij jou stage lopen?
Helaas ben ik geen erkend leerbedrijf en kan ik geen volwaardige stage aanbieden. Wel kan ik je eventueel een workshop op maat geven, waarbij we in kunnen gaan op wat je van mij wil leren. Stuur daarvoor even een mailtje naar hello@marietmons.nl!